Design By Dotcomwebdesign.com
 
 
 
 
 
 
 
 
FI*Souriant > Kartusiaani > Kartusiaanin ranskalainen eleganssi
 
 

Kartusiaanin ranskalainen eleganssi


Kartusiaani on erittäin vanha kissarotu, jolla on myrskyisä historia. Kartusiaanimunkit eivät ole kasvattaneet tätä kissaa luostareissaan vaikka legenda niin meille kertookin. Keskiajan ristiretkeläiset ovat mitä luultavammin tuoneet ensimmäiset siniset kissat nykyisen Syyrian seuduilta Ranskaan. Kartusiaani -termi (Chartreux) otettiin käyttöön 1600 -luvulla kuvaamaan turkkurien arvostamaa siniharmaiden kissojen turkkia. Kun 1900 -luvun alussa kiinnostuttiin itse rodusta, se oli melkein jo kuollut sukupuuttoon. Christine ja Suzanne Léger aloittivat kannan palauttamisen Belle-îlen saarella siellä vielä olemassa olevien luonnollisten yhdyskuntien avulla 1920 -luvulla. Koska tarjonta ei vastannut kysyntää ja haluttiin välttää sisäsiittoisuutta, alettiin kartusiaanin kasvatuksessa käyttää sinistä lyhytkarvabrittiä. Tämä johti sekannukseen ja tuloksena oli kissa, jonka nimi oli kartusiaani, mutta standardi oli lyhytkarvabritin. Joidenkin aktiivisten ranskalaisten kartusiaanikasvattajien toiminta tämän vanhan rodun puolesta sai aikaan sen, että 1977 FiFe erotti kartusiaanin ja lyhytkarvabritin toisistaan. 


Kartusiaani on roteva kissa, jolla on paksu ja villava turkki.
Edestä katsottuna pää on ylösalaisin olevan trapetsin mallinen, leveä alhaalta ja kapea ylhäältä. Erityisesti uroksilla posket ovat hyvin kehittyneet. Profiili on hieman kovera, otsa korkea ja litteä, nenä suora. Korvat ovat korkealla ja ne ovat alhaalta kapeat ja kärjestä hieman pyöristyneet. 
Silmät, joiden väri vaihtelee keltaisesta oranssiin, ovat isot ja ilmeikkäät. Silmän ulkonurkka on hieman koholla. Lihaksikas kaula on voimakas, paksu ja lyhyt. Ruumis on roteva, olkapäät isot ja rintakehä leveä.
Tiheä turkki on aina sininen, mutta sinisen sävy saa vaihdella kirkkaan siniharmaasta aina tummempaan siniharmaaseen.

Rakastettava seuralainen

Vaikka kartusiaani näyttää nallekarhulta, mikä johtuu sen pehmeästä ja villamaisesta turkista, se on luonteeltaan elämäniloinen kissa, joka on joutunut taistelemaan olemassaolonsa puolesta. Tämä lujatahtoisuus on säilynyt kartusiaanin luonteessa aina nykypäivään asti. Sanotaan, että kartusiaani on erittäin älykäs kissa. Ehkäpä juuri luontaisen älykkyytensä ansioista kartusiaani on sopeutunut hyvin sisäkissksi ja siitä on tullut koko perheen rakastama lemmikki.


Hoito

Kartusiaanin hoito on helppoa. Kissaa ei kuitenkaan saa jättää kokonaan hoitamatta. Kartusiaani on komea lyhyessä ja erittäin paksussa turkissaan, jossa on myös paksu aluskarva. Turkkiin saattaa tulla takkuja, jos sitä ei lainkaan harjata. Turkki kannattaakin harjata kerran viikossa ja karvanlähdön aikaan päivittäin.

Jos kartusiaani turkki pitää pestä, pesuohjeen löydätte täältä.

Kartusiaani on kaikkiruokainen, joskin se on herkkä ruokavalionsa radikaaleille muutoksille.
Kuvassa kartusiaanin pentuja, ikä 8 viikkoa.Alavalikko

 

 
 
 
 
   

Chartreux Souriant