Design By Dotcomwebdesign.com
 
 
 
 
 
 
 
 
FI*Souriant > Kartusiaani > Kartusiaanin historia
 
 

Kartusiaanin historia

1500 -luku

Ranskalaiset siniset kissat mainitaan ensimmäistä kertaa kirjallisuudessa.

1600 -luku

Kissoja alettiin kutsua nimellä "kartusiaani". Legendan mukaan nimi juontaa juurensa kartusiaanimunkkeihin, jotka ristiretkiltä palatessaan toivat siniset kissat Ranskaan. Todennäköisesti nimi kuitenkin viittaa tuolloin ylelliseen villakankaaseen (pile de Chartreux), jota kissan turkki muistutti.

1700 -luku

Tietokirjallisuudessa nimitystä "kartusiaani" (Le Chat des Chartreux) käytettiin ranskalaisesta kissasta, jolla on siniseen vivahtava turkki.


Ruotsalainen luonnontieteilijä Carl von Linné mainitsee kartusiaanin sen latinan kielisellä nimellä, Catus coeruleus. (1735)


Ranskalaisen luonnontieteilijän Buffonin eläinmaailmaa koskevassa teoksessa kartusiaani erotettiin eurooppalaisesta kissasta ja angorakissasta. (1756)


1800 -luku

Kartusiaani kuvattiin yksiväriseksi, liuskekiven siniharmaaksi kissaksi, jolla on keltaiset silmät. Kissan turkki oli haluttua kauppatavaraa: sitä myytiin turkkureille leikattuna ja värjättynä "pikkuharmaana"


kirjoittaa Henri Beauregard teoksessaan "Nos Bêtes". (1896)

1900 -luku


Légerin sisarukset Christine ja Suzanne aloittivat kartusiaanin kasvatuksen Belle-Ile-en-Merissä 1920 -luvulla. He käyttävät kasvatukseen tuolloin vielä Belle-Ilellä olemassa olleita luonnonkantoja.


Kuvassa oikealla Mignonne de Guerveur.

Samoihin aikoihin kartusiaanin kasvatus eteni myös Pariisin seudulla ja Massif Centralissa, mutta eri linjoilla: jotta kartusiaanin silmät saisivat kauniin keltaisen sävyn, kasvatukseen alettiin käyttää persialaisia. Nämä kaksi kasvatuslinjaa yhdistyvät, kun v. 1960 syntyi Jimmbo, uros, joka on monien nykyisten kartusiaaniemme taustalla.

 

Jimmbo

Kuva Ranskan Kartusiaaniklubin jäsenlehdestä, elok.2002

Jotta vältyttäisiin liian korkealta sukukertoimelta, kasvattajat päättivät käyttää kartusiaanin kasvatuksessa sinistä brittiä. Kartusiaania ja sinistä brittiä risteytettiinkin niin runsaasti, että FiFe päätti v. 1970 yhdistää nämä kaksi rotua saman standardin alle: rodun nimeksi jäi kartusiaani, mutta standardi oli sinisen britin. Päätös kumottiin seitsemän vuotta myöhemmin.


Sivun kuvat, ellei toisin mainita, Wikipedia.fr

Alavalikko

 

 
 
 
 
   

Chartreux Souriant